HomeContact
HomeOver waterAdverterenTarievenContact

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een fikse verkoudheid tot een flinke griep met longontsteking. Infectie vindt plaats door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (aerosolen). De ziekte wordt niet van de ene mens op de andere overgebracht. Ook van het drinken van met legionella besmet water krijgt men geen veteranenziekte.

In het voorjaar van 1999 brak na afloop van de Westfriese Flora in Bovenkarspel een legionella-epidemie uit. Voor het eerst werd Nederland toen geconfronteerd met de tragische gevolgen van een grootschalige legionellabesmetting. Sinds Bovenkarspel voeren toezichthoudende instanties zoals de VROM-Inspectie, de Arbeidsinspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit (de vroegere Keuringsdienst van Waren), gemeenten en provincies extra veel controles uit. Ook zijn inmiddels maatregelen genomen om legionellabesmettingen beter te voorkomen (bron: Ministerie van VROM).

Wanneer is er kans op besmetting?
Slechts onder bepaalde omstandigheden kunnen legionellabacteriën gevaar opleveren. De watertemperatuur moet tussen 25 en 50 graden Celsius zijn (vanaf 20 graden Celsius kan al langzame uitgroei plaatsvinden). 

Kan ik thuis met een gerust hart onder de douche?
Ja, dat kan, als de temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 60 °C. Bij temperaturen boven de 60 °C wordt de bacterie gedood.

Hoe is legionellabesmetting te beheersen?
De kans op legionellabesmetting wordt verkleind door de besmettingsrisico's van mogelijke bronnen (leidingwater, whirlpools, proceswater, luchtbehandeling en koeltorens) zo goed mogelijk te controleren.

Welke regelgeving geldt op dit moment voor legionellapreventie in leidingwater?
Op 18 oktober 2004 is een wijziging van het Waterleidingbesluit gepubliceerd die op 28 december 2004 van kracht is geworden.


Bron: Waterland
 
water banner


© 2008 WebGenerator | All rights reserved | Disclaimer en Privacy  Alle water sites op een rij